Piața imobiliară din Brașov- septembrie 2022
Statistica a pieței imobiliare din Brasov la nivelul lunii septembrie 2022
14 octombrie, 2022 de
Piața imobiliară din Brașov- septembrie 2022
Alexandru Vacaru
| Niciun comentariu încă

Prețurile imobilelor din Brașov

Pentru luna septembrie 2022 indicele imobiliare.ro al prețurilor apartamentelor din Brașov a înregistrat pentru prima data după o lungă perioadă de timp, o scădere de 1,7% față de luna precedentă, fiind astăzi la nivelul mediu de 1.628 €/mp. Față de luna septembrie a anului trecut indicele arată o creștere de 13,7 %.


Dacă ne uităm separat la preturile apartamentelor noi și vechi, indicele specific pentru acestea se încadrează în același trend de scădere, prețul mediu pe 1 metru pătrat util al apartamentelor vechi fiind mai mic decât cel al apartamentelor noi. 

Când ne uităm individual, pe fiecare categorie de apartamente, indicele imobiliare.ro ne arată următoarele valori

 

Notă: Indicele imobiliare.ro ia în calcul prețurile de vânzare cerute de proprietari și nu prețurile finale de tranzacționare și prezintă valori medii din piață. Prețul final al unei proprietăți poate fi estimat în baza unei evaluări sau analize de piață pentru fiecare proprietate în parte.

Numărul de tranzacții din Brașov

Pentru luna septembrie 2022 conform datelor raportate  de ANCPI (Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară) la nivelul județului Brașov s-au realizat un total de 2.868 de tranzacții imobiliare, în scădere cu 2,68 % față de luna august 2022 și cu 28,08 % mai puține decât aceeași luna a anului 2021.


Accesibilitate

Un alt indicator important pe care îl urmărim în piața este accesibilitatea: cât de accesibilă este cumpărarea unui imobil atunci când achiziția se realizează printr-un credit ipotecar.

Am luat astfel în considerare un scenariu pentru achiziția unui apartament cu 2 camere, suprafață utilă de 50 mp

  • prețul mediu de achiziție 81.400 € (50 mp x 1.628 €/mp) 
  • credit pe durată de 30 ani
  • avans minim 15 %


În urma simulărilor făcute cu partenerul nostru de credite Kiwi Finance, pentru achiziția unui imobil în Brașov cu variabilele de mai sus, un cumpărător va plăti astăzi o rată lunară de cca 2.200 lei și va avea nevoie de venituri lunare de cca 5.500 lei.

Notă: simulările de mai sus sunt făcute în condiții generale și sunt valabile la data de astăzi. Fiecare credit comportă mai multe variabile și particularități astfel că aceste valori pot fi diferite de la caz la caz și necesită o discuție personalizată.


Logare pentru a lăsa un comentariu