Piața imobiliara din Brașov - august 2022
Cum arată în cifre piața imobiliară din Brașov
12 septembrie, 2022 de
Piața imobiliara din Brașov - august 2022
Alexandru Vacaru
| Niciun comentariu încă

Prețurile imobilelor din Brașov

Pentru luna august 2022 indicele imobiliare.ro al prețurilor apartamentelor din Brașov a înregistrat un nou record, fiind astăzi la nivelul mediu de 1.656 €/mp, în creștere cu 0,5 % față de luna iulie 2022 și mai mult cu 14,8 % față de aceeași lună a anului trecut.


Dacă ne uităm separat la preturile apartamentelor noi și vechi, indicele specific pentru acestea se încadrează în același trend, prețul mediu pe 1 metru pătrat util al apartamentelor vechi fiind mai mic decât cel al apartamentelor noi. 

Notă: Indicele imobiliare.ro ia în calcul prețurile de vânzare cerute de proprietari și nu prețurile finale de tranzacționare și prezintă valori medii din piață. Prețul final al unei proprietăți poate fi estimat în baza unei evaluări sau analize de piață pentru fiecare proprietate în parte.

Numărul de tranzacții din Brașov

Pentru luna august 2022 conform datelor raportate  de ANCPI (Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară) la nivelul județului Brașov s-au realizat un total de 2.947 de tranzacții imobiliare, în creștere cu 4,4 % față de luna iulie 2022, dar cu 29,2 % mai puține decât aceeași luna a anului 2021.

Accesibilitate

Un alt indicator important pe care îl urmărim în piața este accesibilitatea: cât de accesibilă este cumpărarea unui imobil atunci când achiziția se realizează printr-un credit ipotecar.

Am pregătit astfel un scenariu pentru achiziția unui apartament cu 2 camere, suprafață utilă de 50 mp

  • prețul mediu de achiziție 82.800 € (50 mp x 1.656 €/mp) 
  • credit pe durată de 30 ani
  • avans minim 15 %


În urma simulărilor făcute cu partenerul nostru de credite Kiwi Finance, pentru achiziția unui imobil în Brașov cu variabilele de mai sus, un cumpărător va plăti astăzi o rată lunară de cca 2.200 lei și va avea nevoie de venituri lunare de cca 5.500 lei.

Notă: simulările de mai sus sunt făcute în condiții generale și sunt valabile la data de astăzi. Fiecare credit comportă mai multe variabile și particularități astfel că aceste valori pot fi diferite de la caz la caz și necesită o discuție personalizată.

Logare pentru a lăsa un comentariu